Завършват снимките на новия български филм „Чума“

15 юли е последният снимачен ден на българския игрален филм „Чума“, продуциран от Мирамар филм, с режисьор Иван Владимиров.

Филмът беше заснет за 25 дни в района на село Каменица. Няколко снимачни дни се състояха и на римския декор в Ню Бояна Студиос, осъществени с подкрепата на Ню Бояна и наградата „Дани Лернер“, която Мирамар филм получи като носител на „Златна роза“ за филма „Вездесъщият“.

На римския декор беше пресъздаден пищен кервансарай, „някъде в пределите на Османската империя“. Това е една от началните сцени във филма, в която Чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов) и синът му Йоно (Матей Мичев) се завръщат от Божи гроб. В родните земи те ще заварят върлуваща чума, която ще преобърне живота им и този на техните близки завинаги.

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“, сценарият на проф. Боян Биолчев изследва първичните инстинкти на човешкия род с психологическа дълбочина и библейски измерения.

Действието се развива в началото на 19 век, но филмът едва ли може да бъде определен като „исторически“. За разлика от повечето български филми, които се връщат към епохата на османското робство, „Чума“ не навлиза в политически и етнически тематики. Разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси.

Наред с многопластовите си философски послания, „Чума“ ни предлага една лесна за следене сюжетна линия, която ще ангажира и държи в напрежение зрителите и ясни персонажи, с които можем да се идентифицираме.

В главната роля на Чорбаджи Юрдан влиза актьорът Свежен Младенов, който е участвал във всички игрални филми на Мирамар филм досега. Юрдан е лидер, щедър и състрадателен към съселяните си и живее в мир със себе си и с Бога. Синът му Йоно е неговата гордост. Но чумата ще разтърси света му из основи.

В ролите на Йоно и неговата любима Елица ще видим за първи път младите актьори Матей Мичев и Евелина Бибова. Матей завършва първа година актьорско майсторство в НАТФИЗ, а Евелина от три години посещава школата на Башар Рахал и Зафир Раджаб. Тя е и състезател по художествена гимнастика в „Славия“ и е печелила множество медали. Ролите им във филма са далеч по-сложни от тези на „младите влюбени“ – героите им се изправят пред огромни предизвикателства, немислими за съвременните им връстници.

С поддържащи роли във филма участват Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов – като злосторник, Любомир Бъчваров – Старейшина на селото и Станислав Пеев – приказливия каруцар, надарен с природна хитрост.

Продуцирането на „Чума“ е истинско предизвикателство. След като снимките се отлагат за повече от година заради административни забавяния в следствие на новия закон за киното, сега филмът се реализира в условия на хвърчащи цени и несигурност, които екипът компенсира с големи усилия и отдаденост към проекта. Екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков възстановява полу-разрушени къщи, за да създаде декора за дома на Чорбаджи Юрдан, селска кръчма, манастир и др. Във филма има множество каскади с коне и камили, пожар и масови сцени.

„Чума“ е подкрепен от Национален филмов център. За Мирамар филм това е следващ голям проект след заглавия като „Дзифт“, “LOVE.NET”, „Вездесъщият“ и телевизионния сериал „Порталът“. Режисурата е поверена на Иван Владимиров, чиито филми са участвали на престижни кинофестивали като Локарно и Москва. Той е сърежисьор на „Кецове“, а за последния си филм „Сцени от живота на една актриса“ печели наградите за сценарий и режисура на фестивала „Златна роза“ във Варна.

Гледайте „Чума“ от 19 януари в кината в цялата страна.